Onderzoek heeft uitgewezen dat het gros van de kantoren geen goed werkklimaat heeft. Sterker nog het is erbarmelijk gesteld met het werkklimaat in de Nederlandse kantoren. Zo is de temperatuur in de meeste gebouwen niet goed afgesteld, is de luchtvochtigheid dramatisch en ongezond laag en zullen we over het gemiddelde CO2 gehalte maar zwijgen. Echter, er zijn vaak verbluffend makkelijke manieren om één en ander te verbeteren. Maar het begint met het meten van het werkklimaat.
Als we het hebben over het werkklimaat dan bedoelen we daar in deze en de volgende 3 blogs mee:
In deze blog hebben we het uitsluitend over de Luchtkwaliteit. De andere facetten worden behandeld in andere blogs.
De binnenluchtkwaliteit in kantoorgebouwen heeft invloed op zowel de productiviteit als het ziekteverzuim.
Als we het hebben over binnenlucht dan zijn er twee zaken waar rekening mee moeten houden. Aan de ene kant spreken we over verse lucht en aan de andere kant hebben we het over de hoeveelheid CO2 in de lucht.
Verse luchttoevoer wordt over het algemeen in Nederland geregeld door middel van een zogenaamde mechanische ventilatie. Wat de meeste mensen niet weten is dat deze mechanische ventilatie over het algemeen 3-, 4-, 5- of 6- voudig is. Het cijfer geeft aan hoe vaak per uur de lucht ververst wordt. Oudere installaties zijn veelal 3-voudige installaties.
Op zich is dit een leuk gegeven maar wat kan je ermee? Niet zo heel veel. Hoewel iedereen kan bedenken dat hoe vaker de lucht ververst wordt hoe beter de luchtkwaliteit.
Heb je echt het beste voor met je collega’s en gun je je collega’s verse lucht dan kijk je naar de hoeveelheid liter frisse lucht per persoon.
Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij een verse luchttoevoer van 4 l/s gezien wordt als referentiewaarde. Uit een onderzoek bleek dat bij een verse luchttoevoer van 7 l/s per persoon de productiviteit 1,6% hoger is en bij een verse luchttoevoer van 10 l/s zelfs 2,4%.
Dit lijkt natuurlijk niet veel maar gezien over een langere periode tikt het toch behoorlijk aan.
Naast de verse luchttoevoer is ook de hoeveelheid CO2 in de lucht van toepassing op onze productiviteit. Volgens de ARBO normering mag de CO2 niet boven de 800 ppm uitstijgen. De werkelijkheid is echter dat er in de meeste kantoorruimten de CO2 ver boven de 800 ppm uitkomt. Sterker nog waardes van boven de 1200 ppm zijn eerder regel dan uitzondering.
Een klein voorbeeld van wat een overschot aan CO2 met je doet.
Stel je voor dat je in een normaal vergaderruimte zit met 4 mensen. Ramen en deur dicht. De ruimte wordt steeds warmer je begint een beetje te zweten, jasje/trui gaat uit en nog is het warm. Je kijkt uit het raam. Kijk daar lopen 2 honden. Wat zal ik vanavond gaan eten? Rare das heeft mijn collega eigenlijk. Je schudt je hoofd en probeert je te focussen. Dat lukt weer voor een paar minuten maar daarna dwaal je weer af. De enige reden dat je je niet kunt focussen is omdat de zuurstof op is en vervangen door CO2. De oplossing zet de deur open of hou voldoende korte pauzes.
Ook je interieur kan de productiviteit van je collega’s negatief beinvloeden.
Doormiddel van het verwijderen van vervuilingsbronnen kan je gemakkelijk de luchtkwaliteit in je kantoorruimte verbeteren. Vervuilingsbronnen zijn onder andere oude (+ 10 jaar) vloerbedekking en oud meubilair. Ook zijn vieze en niet schoongemaakte filters van de airconditioning en mechanische ventilatie een grote bron van vervuiling. Uit onderzoek is gebleken dat deze vervuilingsbronnen de productiviteit nog eens met 3% negatief kunnen beïnvloeden.
Dus maak voldoende schoon, reinig jaarlijks je vloerbedekking en je meubilair. Laat je ventilatie roosters op tijd en grondig reinigen. Zet wat (CO2 zuiverende) planten neer en zorg ervoor dat je luchtinstallaties afdoende zijn voor de hoeveelheid mensen in je gebouw.
Oh ja een groot bijkomend voordeel van een goede luchtkwaliteit is naast tevreden collega’s is het feit dat je het ziekteverzuim kan terugdringen met een uitstekend binnenklimaat. Tot wel 0,5%.
Mocht je meer willen weten over het werkklimaat of een kopie van de onderzoeken wilt ontvangen neem dan contact met ons op.